Zelftest

Zelftest

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is de verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme. Met de term spectrum wordt aangegeven dat er een grote diversiteit is in de manier waarop autisme zich uit. Mensen met autisme hebben een andere ontwikkeling dan de meerderheid van de mensen. Ze verwerken informatie op een andere manier en hebben daardoor moeite met (soms enkel nuances in) sociale contacten en communicatie, en hebben vaak gefixeerde interesses en raken sneller overprikkeld.

Een zelftest kan u helpen bij het inschatten of er sprake zou kunnen zijn van autisme. Scoort u bij twee vragen of meer een van de volgende antwoorden: (vraag 1, 2, 3, 4 en/of 5 een  “ja”, en vraag 6 een “nee”, dan is het zinvol om contact met ons op te nemen. 

  1. Bent u prikkelgevoelig (denk aan: geluid, licht, geur kleur, smaak, drukte)?  
  2. Kost een gesprek met iemand die u niet goed kent energie en/of moet u hier van bijkomen?  
  3. Kwetst u weleens onbedoeld andere mensen omdat u te eerlijk bent? 
  4. Heeft u er moeite mee als u van tevoren niet weet wat er gaat gebeuren? 
  5. Bent u met uw gedachten erg druk bezig met het gesprek zelf terwijl het gesprek gaande is, en/of bent u tijdens het gesprek aan het nadenken over wat u wilt zeggen? 
  6. Kunt u, op basis van aangewaaid gevoel de ander troosten, zonder dat de ander aangeeft wat hij/zij nodig heeft hierin? Opm: Lukt dit wel, maar voornamelijk beredeneerd, dan is het antwoord "nee" van toepassing.